marți, 8 aprilie 2014

Ghid Naturist - Aftele

Ghid Naturist - Aftele



Aftele sunt vezicule mici (basicute) localizate pe mucoasa buzelor sau a obrajilor, mai intai transparente, apoi opace, inconjurate de o margine rosie. Dupa spargerea lor, raman mici ulceratii acoperite de un depozit galbui si o aureola rosie, foarte dureroase.
Se vindeca dupa 2-8 zile. Pot aparea si in vulva sau rect (mai ales la copii). Sunt cauzate de consumarea de substante iritante, toxice, avitaminoze, surmenaj, boli infectioase.
De multe ori sursa este infectioasa, microbul fiind luat din lactate de vaci bolnave, iar afectiunea apare deobicei cand oraginsmul este stresat, iar sistemul de aparare slabit. Stomatitele pot aparea in general prin exacerbarea florei obisnuite favorizata de tartrul dentar, de iritatii datorita consumului de alcool, de substante chimice, condimente, a fumatului, sau a unei igiene dentare necorespunzatoare. Stomatita virala este de regula cea aftoasa sau cea herpetica, iar stomatita produsa de diferite ciuperci este candidoza. Stomatita tuberculoasa si sifilitica este mai rara.
Tratamentul stomatitelor aftoase se bazeaza pe solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, vitaminizante, intretinerea igienei gurii si evitarea substantelor iritante.

Se recomanda schimbarea alimentatiei: evitarea hranei acide, a celei care contine grasimi.
Mica ulceratie superficiala, dureroasa, observata cel mai des pe mucoasa bucala si uneori pe mucoasa genitala. Aftele pot fi izolate sau pot sa se integreze intr-o boala mai generala, aftoza. Originea lor este necunoscuta. Recidivele? sunt?foarte frecvente. Sunt legate de factori infectiosi, hormonali, alimentari si de surmenaj. Ele se vindeca, de obicei, fara a necesita tratament, in vreo zece zile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu