sâmbătă, 5 aprilie 2014

Ghid Naturist - Accident Vascular

Ghid Naturist - Accident Vascular



Ce este un accident vascular cerebral?

Funcţionarea celulelor creierului necesită o alimentare constantă cu oxigen şi glucoză din sânge. Un accident vascular cerebral, sau accident cerebrovascular (AVC), apare atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este perturbat, cauzând moartea celulelor creierului. Fluxul de sânge poate fi compromis de o varietate de mecanisme.
Blocajul unei artere
· Îngustarea arterelor mici din creier poate provoca un accident vascular cerebral lacunar, (lacună înseamnă "spaţiu gol"). Blocarea unei singure arteriole poate afecta o suprafaţă mică a creierului care determină ca ţesutul să moară (infarct);
· Rigidizarea arterelor (ateroscleroză) care duc la creier. Există patru vase de sânge majore care alimentează creierul cu sânge. Circulaţia anterioară a creierului care controlează majoritatea activităţii motorii, de simţ, gândire, vorbire şi emoţie este furnizată de către arterele carotide. Circulaţie posterioară, care alimentează trunchiul cerebral şi cerebelul, care controlează părţile automate ale funcţiei cerebrale şi de coordonare, este furnizată de arterele vertebrobazilare.
Dacă aceste artere se îngustează, ca urmare a aterosclerozei, plăcii sau colesterolului, resturile se pot desprinde şi pluti în aval, înfundând aportul de sânge la o parte a creierului. Spre deosebire de accidentele vasculare cerebrale lacunare, părţi mai mari din creier pot pierde fluxul sanguin, iar acest lucru poate produce mai multe simptome decât un accident vascular cerebral lacunar.
· Embolie la creier de la inimă. În unele cazuri se pot forma cheaguri de sânge în interiorul inimii şi există posibilitatea ca acestea să se rupă şi să migreze (emboliază) la arterele din creier şi provoca un accident vascular cerebral.
Ruptura unei artere (hemoragie)
· Hemoragia cerebrală (sângerare în materia creierului). Motivul cel mai frecvent al sângerării în creier este hipertensiunea arterială necontrolată. Alte situaţii includ anevrisme care se dispersează sau rupturi sau malformaţii arterio-venoase (AVM), în care există o aglomerare anormală a vaselor de sânge care sunt fragile şi pot sângera.
Care sunt cauzele unui accident vascular cerebral?
Blocajul unei artere
Blocajul unei artere în creier de către un cheag (tromboză) este cauza cea mai frecventă a unui accident vascular cerebral. Partea creierului care este alimentat de vasul de sânge coagulat, ulterior este lipsit de sânge şi de oxigen. Ca urmare a lipsei sângelui şi oxigenului, celulele de pe acea parte a creierului mor şi partea corpului pe care o controlează nu mai funcţionează. De obicei, o placă de colesterol într-un vas mic de sânge din creier care a provocat îngustarea treptată a vaselor de sânge se rupe şi începe procesul de formare a unui mic cheag de sânge.
Factorii de risc pentru vasele de sânge îngustate din creier sunt aceiaşi ca şi cele care cauzează îngustarea vaselor de sânge din inimă şi atacul de cord (infarctul miocardic). Aceşti factori de risc includ:
· tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială),
· valoare ridicată a colesterolului,
· diabet zaharat, precum şi
· fumatul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu